Nоvоsti

13.12.2019
13.12.2019
12.12.2019
11.12.2019
11.12.2019
Svе nоvоsti
slika
<децембар 2019>
понутосречетпетсубнед
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

NovostiA- / A / A+

13.12.2019 Do kraja godine podnijeti zahtjev za poresku karticu

Poreski obveznici kojima je izdata poreska kartica, a kod kojih je došlo do promjene obima prava na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak u odnosu na 2019. godinu (promjena u visini kamate na stambeni kredit i/ili broju izdržavanih članova, te promjena u visini premije životnog osiguranja i/ili promjena u visini uplaćenog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje), mogu najkasnije do 31. decembra 2019. godine podnijeti Zahtjev za izdavanje poreske kartice  – Obrazac 1001 za 2020. godinu.

Zahtjev se, u zavisnosti od osnova za ostvarivanje prava na umanjenje poreske osnovice, popunjava na osnovu otplatnog plana stambenog kredita za 2020. godinu (za kupovinu ili izgradnju jedne i jedine nekretnine), zatim na osnovu dokumentacije o izdržavanim članovima, polise o životnom osiguranju od društva za osiguranje koje posjeduje dozvolu Agencije za osiguranje RS, te dokumenta iz kojeg je vidljiv iznos premije životnog osiguranja koji će se plaćati u 2020. godini i ugovora ili drugog dokumenta iz kojeg proističe obaveza plaćanja doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje.

Da bi poreski obveznici ostvarili pravo na umanjenje poreske osnovice na mjesečnom nivou, potrebno je da poresku karticu koju je izdala Poreska uprava Republike Srpske, predaju isplatiocu oporezivog dohotka.

Poreskim obveznicima koji nakon 31. decembra 2019. godine podnesu Zahtjev za izdavanje poreske kartice za 2020. godinu, izdaće se poreska kartica za poreski period koji počinje prvog dana narednog mjeseca u odnosu na mjesec podnošenja zahtjeva.

Poreski obveznici koji su u toku 2019. godine ostvarivali pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu poreske kartice (povrat poreza) samo po osnovu izdržavanih članova uže porodice, a kod kojih nema promjena u obimu prava na umanjenje poreske osnovice, ne moraju podnositi Zahtjev za izdavanje poreske kartice za 2020. godinu.

13.12.2019 Obuka za poreske obveznike – poslodavce sa područja opštine Brod

Poreska uprava Republike Srpske će 17. decembra 2019. godine, za sve poreske obveznike – poslodavce sa područja opštine Brod, održati besplatnu obuku za elektronsko podnošenje prijava za registraciju obveznika doprinosa u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Obuka će se održati u sali Skupštine opštine Brod, sa početkom u 11 časova.

12.12.2019 Počela kampanja “Porez plaćaj, Srpsku jačaj”

Poreska uprava Republike Srpske započela je promotivnu kampanju pod nazivom „Porez plaćaj, Srpsku jačaj“, čiji je cilj podizanje svijesti građana o važnosti plaćanja poreskih obaveza i koristima koje iz toga proizilaze, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.

S tim u vezi, Poreska uprava RS će u narednim danima raznim promotivnim aktivnostima poput emitovanja video spotova, radio džinglova i drugih poruka putem medija, nastojati približiti građanima značaj pravovremenog izvršavanja njihovih poreskih obaveza, a sve kako bismo uticali na povećanje poreskog morala stanovništva. Cilj je da se građani RS, od najmlađih do najstarijih, informišu o svim tim prednostima i da konačno počnu razmišljati o tome koje dobrobiti za cijelu Republiku Srpsku donosi redovno izvršavanje poreskih obaveza.

Naime, građanima je potrebno objasniti da bez plaćanja poreza nema jake Republike Srpske, odnosno da redovnim plaćanjem poreskih obaveza pomažu obrazovni sistem, vraćaju penzionerima njihovo dostojanstvo, unapređuju naše zdravstvo, pomažu razvoj sporta i stvaraju nova radna mjesta. Pored toga, sredstva prikupljena po osnovu naplate poreza usmjeravaju se i u brojne infrastrukturne projekte širom Republike Srpske.

Isto tako, Poreska uprava RS će u narednom periodu nastaviti edukacije mladih, kao ključni segment u promjeni načina razmišljanja u ovoj oblasti i to kroz posjete obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi RS. S tim u vezi, Poreska uprava je krajem prošlog mjeseca, po prvi put organizovala „Dane otvorenih vrata Poreske uprave RS“, te smo tom prilikom ugostili predstavnike poslovne i akademske zajednice, kao i predstavnike medija, te svima ukazali na značaj redovnog izvršavanja poreskih obaveza.

11.12.2019 REZULTATI JAVNE KONKURENCIJE

Poreska uprava objavljuje rezultate javne konkurencije za prijem pripravnika u Područni centar Banja Luka.

11.12.2019 Direktor Maričić prisustvovao seminaru u Banjaluci

Udruženje ekonomista RS - SWOT organizovalo je danas u Banjaluci seminar pod nazivom “Praktični aspekti izmjena zakona o porezu na dobit i poreske e-prijave“, kojem je prisustvovao direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Učešće je uzelo oko 60 registrovanih učesnika, a teme seminara su bile efekti izmjena zakona o porezu na dobit na podnošenje godišnje prijave za porez na dobit za 2019. godinu, zatim podnošenje poreskih prijava i registracija obveznika doprinosa elektronskim putem, te korištenje elektronskih usluga poreske uprave putem mobilne aplikacije “epurs”. Pored direktora Maričića, ova predavanja posvećena trenutno najaktuelnijim temama iz oblasti primjene Zakona o porezu na dobit, elektronskog podnošenja poreskih prijava i registraciji obveznika doprinosa održala je Persa Paić, pomoćnik direktora PU RS u Sektoru za usluge o poreskim obveznicima, zajedno sa svojim saradnicima.

Strane:
Prva
Nazad
[1]
2
3
4
6
Naprijed
Poslednja

Pоrеskа uprаvа Rеpublikе Srpskе је člаnicа IOTA-е

iota Pоrеskа uprаvа Rеpublikе Srpskе primlјеnа је u punоprаvnо člаnstvо Intrа-еvrоpskе оrgаnizаciје pоrеskih uprаvа (IOTA) nа 8. Gеnеrаlnој skupštini kоја је оdržаnа оd 14. dо 16. јunа 2004. gоdinе u Prаgu. www.iota-tax.org

2002-2019 © Pоrеskа uprаvа Rеpublikе Srpskе