Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

18.2.2019
18.2.2019
15.2.2019
8.2.2019
7.2.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

18.7.2018 Оштетили буџет РС за 1,8 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првој половини 2018. године надлежним тужилаштвима у РС доставила 15 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет РС у износу од 1,8 милиона марака.

Извјештаји су у том периоду поднесени, прије свега због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе овлаштења у привреди, те фалсификовања исправе, злоупотреба лажног стечаја, али и оштећења туђих права.

Наиме, највише извјештаја надлежним тужилаштвима од почетка године, њих осам, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у предузећима утајила порезе и доприносе у укупном износу од 1.436.217 марака штете за буџет РС. За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предуећима: „Жита-Клас“ Источна Илиџа, „Фруктико“ Љубиње, „Mešići trade“ Приједор, Ауто клуб „Ретро“ Лакташи, затим ДОО „Хуремагић“ Цазин ПЈ Нови Град, те NPC „International“ Бањалука и „Euromib“ Лакташи, али и против пореског обвезника Митровић Винка из Модриче.

Поред тога, у првој половини ове године Пореска управа РС је надлежним тужилаштвима поднијела и три извјештаја против одговорних лица у три предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба овлаштења у привреди. Укупна причињена штета по буџет РС само по основу овог кривичног дјела износи 216.069 марака, а извјештаји су поднесени против четири одговорна лица у предузећима „Euro motors“ Бањалука, Агенција за посредничке услуге „Медиа БиХ“ Лакташи,  те „Okei Compani“ Лакташи.

Такође, у периоду јануар-јун 2018. године, два извјештаја тужилаштвима су поднијета и због сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба лажног стечаја, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 99.812 КМ, а извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима „Со комерц“ Бањалука и „Sarex“ Бањалука. Исто тако, надлежном тужилаштву је поднијет и извјештај због основа сумње да је одговорно лице у предузећу „Esperanza Company“ Бањалука починило кривично дјело фалсификовање исправа. Поред тога, извјештај надлежном тужилаштву је поднесен и против одговорних лица у предузећу ДОО „Дезосанит“ Бањалука, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело оштећење туђих права, чиме је по буџет РС причињена укупна штета у износу од 12.000 КМ.

Ови подаци показују да је и у првој половини 2018. године настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе РС на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела. С тим у вези, наглашавамо да ће инспектори Пореске управе РС и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске