Језик: Ћирилица | Latinica | English

Новости

10.12.2018
6.12.2018
5.12.2018
4.12.2018
4.12.2018
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

25.9.2017 Порез плаћај, Српску јачај

Пореска управа Републике Српске започела је једномјесечну промотивну кампању под називом „Порез плаћај, Српску јачај“, чији је циљ подизање свјести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користима које из тога произилазе, како за појединца, тако и за друштво у цјелини.
С тим у вези, Пореска управа РС ће у наредних мјесец дана разним промотивним активностима, прије свега путем медија, настојати приближити грађанима значај правовременог извршавања њихових пореских обавеза, а све како би утицали на повећање пореског морала становништва. Циљ је да се грађани РС, од најмлађих до најстаријих, информишу о свим тим предностима и да коначно почну размишљати о томе које добробити за цијелу Републику Српску доноси редовно извршавање пореских обавеза, а не само о томе како изиграти државу и избјећи своје обавезе.
Наиме, бројне државе у окружењу и цијелој Европи улажу доста напора да подигну порески морал становништва схватајући да је то један од кључних механизама за побољшање животног стандарда становништва и јачање државе и друштва. Грађанима је потребно објаснити да без плаћања пореза нема јаке Републике Српске, односно да редовним плаћањем пореских обавеза помажу образовни систем, враћају пензионерима њихово достојанство, унапређују наше здравство, помажу развој спорта и стварају нова радна мјеста. Поред тога, средства прикупљена по основу наплате пореза усмјеравају се и у бројне инфраструктурне пројекте широм Републике Српске, попут обнове и изградње нових саобраћајница, мостова у локалним заједницама.
Дакле, потребно је утицати на свијест грађана да на тај начин јачамо Републику Српску у свим сегментима, а одбацити мишљење оних који сматрају да се средства прикупљена наплатом пореза троше само на плате и лагодан живот буџетских корисника. Исто тако, Пореска управа РС ће у наредном периоду наставити едукације младих, као кључни сегмент у промјени начина размишљања у овој области и то кроз посјете образовним установама или посјете ученика Пореској управи РС.
Иначе, у пракси се показало да постојање закона не значи и да се он у цјелости и примјењује. Постоје контроле, као и санкције за непоштивање закона, а које уједно представљају и гарант за поштивање истих. Међутим, контроле постају неефикасне у случају када већина грађана не поштује или занемарује прописе. Наиме, ако желимо да повећамо свијест грађана, те подстакнемо појединце да поштују прописе, првенствено морамо да укажемо да поштивање прописа свим грађанима доноси више користи, него што би им донијело да исте не поштују. Из тог разлога, напомињемо да је важно промјенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана, јер се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице.
Подсјећања ради, Пореска управа Републике Српске је у првих осам мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 1,543 милијарде марака, што је за 112,7 милиона КМ или осам процената више него у истом периоду 2016. године, чиме је настављен позитиван тренд наплате од почетка ове године.


Све новости

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске