Језик: Ћирилица | Latinica | English

АКТУЕЛНО

Новости

23.5.2019
22.5.2019
20.5.2019
17.5.2019
10.5.2019
Све новости

Електронске услуге Владе Републике Српске


НовостиA- / A / A+

23.5.2019 Обавјештење о саставу конкурсне комисије и списак кандидата

Пореска управа објављује састав конкурсне комисије и списак кандидата за пријем 2 приправника у Сектор за информационе технологије.

22.5.2019 Обавјештење: Упутство за подношење и попуњавање пореске пријаве за остале накнаде (ПП-ОН)

У „Службеном гласнику Републике Српске“, број 39/19 објављено је Упутство о подношењу и попуњавању пореске пријаве за остале накнаде (ПП-ОН). Упутство ступа на снагу 25.05.2019. године.

20.5.2019 Директор Маричић за “Независне”: Више запослених и раст плата подебљали приходе

Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске, је у интервјуу за “Независне новине” рекао да је Пореска управа Републике Српске и у овој години наставила тренд раста јавних прихода, за шта свакако треба захвалити позитивним макроекономским и политичким приликама у Републици Српској, које су условиле да дође до повећања плата у реалном и јавном сектору, као и до раста броја запослених. Више прочитајте на овом линку.

17.5.2019 Одлука о комуналним таксама за Град Бања Лука

У „Службеном гласнику Града Бања Лука“, број 12/19, објављена је Одлука о комуналним таксама.  Одлука је ступила  на снагу 19.04.2019. године.

10.5.2019 Наплата доприноса премашила пола милијарде КМ

Пореска управа Републике Српске је у прва четири мјесеца ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 839,7 милиона марака, што је за 18,4 милиона КМ или два одсто више у односу на исти период прошле године.

Ови подаци указују на задовољавајући раст прихода у готово свим сегментима, чиме је настављен позитиван тренд наплате. Заслуге за такве позитивне показатеље се могу приписати свакодневним активностима које Пореска управа предузима у оквиру своје надлежности кроз редовну наплату и теренске контроле, као и услуге пореским обвезницима али је нарочито аутоматизација пословних процеса кроз импленетацију Интегрисаног информационог система у Пореској управи утицала на позитиван ефекат наплате јавних прихода.

Када су у питању директни порези, у периоду јануар-април ове године наплаћени су у износу од 196,2 милиона марака, што је за четири процента мање него у истом периоду прошле године. Највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 67,5 милиона КМ, што је за 15,7 милиона марака мање у односу на исти период прошле године. Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада РС у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ, и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у РС. Порез на добит је у прва четири мјесеца ове године наплаћен у износу од 118,6 милиона КМ, што је за 7,4 милиона марака или седам одсто више него у истом периоду претходне године. Што се тиче наплате пореза на непокретности, она је у прва четири мјесеца ове године износила 5,2 милиона КМ, што је за три процента више него у истом периоду прошле године, док је наплата пореза на употребу држање и ношење добара у посматраном периоду већа за седам процената.

Наплата доприноса је у прва четири мјесеца ове године забиљежила значајан раст, те је наплаћено 505,8 милиона КМ, што је за 38,2 милиона КМ или осам одсто више него у истом периоду прошле године. Тако је за Фонд ПИО наплаћено 285,8 милиона марака или 20,3 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 182,2 милиона марака што је више за 15,3 милиона марака у односу на упоредни период. Поред тога, раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите која је износила 24,2 милиона КМ или осам одсто више, док су приходи по основу доприноса за Завод за запошљавање наплаћени у износу од 11,9 милиона КМ или девет процената више.

Код осталих јавних прихода, у периоду јануар-април ове године остварена је наплата од 137,3 милиона КМ, што је за један проценат мање него у истом периоду 2018. године. Тако су таксе и накнаде наплаћене у износу од 85,7 милиона марака, што је за 7,2 милиона марака више. По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 10,1 милион марака или 15 процената више, казне су наплаћене у износу од 6,5 милиона КМ или шест одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 17,8 милиона марака, што је за 9,5 милиона КМ мање него у упоредном периоду прошле године. Разлог мање наплате осталих прихода је у чињеници да је Акцијски фонд РС до сада уплатио нешто мањи износ по основу дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.

Табеларни приказ остварења наплате јавних прихода за прва четири мјесеца 2019. године, те поређење са наплатом из истог периода 2018. године постављен је на интернет страници Пореске управе РС www.poreskaupravars.org.

Стране:
Прва
Назад
[1]
2
3
4
131
Напријед
Последња

Пореска управа Републике Српске је чланица IOTA-е

iota Пореска управа Републике Српске примљена је у пуноправно чланство Интра-европске организације пореских управа (IOTA) на 8. Генералној скупштини која је одржана од 14. до 16. јуна 2004. године у Прагу. www.iota-tax.org

2002-2017 © Пореска управа Републике Српске